.

Genel Tanıtım

AMAÇLAR: Mezunlarımız afet öncesinde eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri alabilecek, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapabilecek ve yönetebilecek, afetlerde kriz masası sorumluluğu üstlenebilecek, kendisine bağlı sivil savunma birimlerini eğitip yönetebileceklerdir. Her şartta arama ve kurtarma çalışmalarını organize ederek, sevk ve idaresini üstlenebilecek, gerektiğinde görev yaptığı bölgede yaşayan tüm insanlara arama- kurtarma ve hayatta kalma konularında periyodik olarak eğitim verebileceklerdir. Böylece kurumların ve kişilerin tehlikelere, afetlere ve doğal zararlara karşı proaktif hazırlık yapabilir hale gelmelerini sağlayabileceklerdir.

HEDEFLER: Bu programın hedefi deprem, sel, çığ, heyelan gibi afetlerin öncesinde eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri almak afet olması durumunda ise koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapmaya ve yönetmeye mesleği ile ilgili bilgi ve beceri ile donanıma sahip, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci elemanlar yetiştirmektir.

KAZANILAN DERECE: Programı başarı ile tamamlayan mezunlara Acil Durum ve Afet Yönetimi alanında ön lisans diploması verilir. Mezunlar “Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri” unvanını kazanmaktadır.

ÜST KADEMEYE GEÇİŞ: Bölüm mezunları sınavsız olarak açık öğretimin bazı programlarına devam edebilirler. Mezuniyet sonrası yapılan ve alanlarında belirlenen bölümlere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) girerek alanlarında eğitimlerini sürdürebilirler

İSTİHDAM OLANAKLARI: Acil Durum ve Afet Yönetimi programından mezun olan öğrenciler, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Afet ve Acil Durum Başkanlığına bağlı il müdürlükleri, Afet Yönetim ve Koordinasyon merkezleri, İtfaiye teşkilatı, STK, kamu kurum ve kuruluşları (hastane, okullar vb.) ile yerel yönetimlerin ilgili birimlerinde istihdam edilebilirler.

Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı